Trio Klarinet, Cello en Piano

zondag 23 april 2006 - 15.00 uur

Rani Heymann De klarinettist Rani Heymann en de pianist Uzi Heymann zijn topmuzikanten uit Israël. Zij komen met de celliste Winnyfred Beldman op zondag 23 april om 15.00 uur een concert geven in ít Mosterdzaadje. Op hun programma drie Trioís: Beethoven, Hindemith en Brahms.
Ze openen het concert met het Trio van Beethoven opus 11. Het is één van Beethovens vroegste werken, waarin voor de piano een hoofdrol is weggelegd. Het is een energiek eerste deel dat overgaat in een prachtig adagio. In het thema met variaties weet Beethoven telkens een andere stemming te creëren. Vervolgens de beroemde Sonate van Hindemith voor klarinet en piano. In dit werk laat hij zien dat ook een 20ste eeuwse componist zich kan bezig houden met tonaliteit en melodie. Hij zet zich in dit stuk af tegen de twaalf-toonscompositie.
Winnyfred Beldman Het Brahms Trio, opus 114 ten slotte is één van de laatste stukken die Brahms componeerde. Pas op het laatst van zijn leven ontdekte Brahms de unieke klank van de klarinet. Hij schreef toen ook onmiddellijk vier meesterwerken voor klarinet, die allen tot het ijzeren repertoire behoren. Het is vooral de combinatie klarinet en cello die in harmonie met de piano zulke ontroerend mooie kleuren en lijnen geeft.
Uzi Heymann Winnyfred Beldman, die een J.B.Vuillaume-cello (Stradivariusmodel) bespeelt, studeerde af bij Dmitri Ferschtman aan het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Zij won met het Ruysdael Kwartet het Charles Hennenconcours en was prijswinnaar van de Vriendenkrans van het Concertgebouw. In samenwerking met de AVRO werd een CD uitgebracht.
Rani Heymann en Uzi Heymann studeerden beiden aan de Rubin Academy of Music in Jeruzalem. Na hun eindexamen werden ze uitgenodigd voor verdere studie aan de Indiana University. Samen zaten ze ook in een beroemd Israëlisch muziek ensemble, maar tegenwoordig wonen zij in Den Haag, waar zij ook les geven. Zij treden regelmatig op in Europa, Amerika en Israël.

TERUG