Virtuositeit met diepgang

zondag 4 november 2007 - 15.00 uur

Ksenia Beltiukova en Anna Yevdokimova Op zondag 4 november om 15.00 uur treden in ‘t Mosterdzaadje op de violiste Ksenia Beltiukova en de pianiste Anna Yevdokimova. Twee jonge, aanstormende talenten met een grote belofte voor de toekomst. Hun programma zit vol virtuositeit en diepgang Bach, Lutoslawski, Ysaÿe, Chausson, Brahms en Ravel.

Ksenia is geboren en getogen in een bijzonder muzikaal nest in Minsk (Wit-Rusland) alwaar zij ook haar studie begon. Zij trad al jong op als concertmeester van het Music College in Minsk en dat voerde haar naar vele landen van Europa. Van haar werd door de Wit-Russische televisie zender een documentaire gemaakt. Masterclasses volgde ze ook in Nederland bij o.a. bij Herman Krebbers die zich onder de indruk toonde van haar spel. In Nederland waar ze momenteel bij Ilya Grubert aan het Conservatorium in Amsterdam studeert, was zij prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in 2005. Dat leverde haar een concert in de Carnegie Hall in New York op. Zij soleerde op het Gergiev Festival, het Grachten Festival en het Orlando Festival. Ze is nu net 20 jaar en ze behoort tot de beste van de jonge violisten op dit moment. Haar grote muzikaliteit en ongelooflijke virtuositeit maakt in combinatie met haar jeugdige charme indruk op pers en publiek. Ze pakt uit en ze pakt in.

Met de uit Rusland afkomstige Anna Yevdokimova vormt ze een duo dat muzikaal behoorlijk aan elkaar gewaagd is. Na haar afstuderen in Moskou kreeg Anna een plek op de Masteropleiding bij Naum Grubert in Amsterdam. Momenteel doet zij het Masterprogramma aan de Messiaen Academie bij Michail Markov.

Het concert opent met twee delen uit de Sonate nr. 1 van Bach voor viool solo. De Poolse componist Witold Lutoslawski schreef als laatste in zijn leven het werk “Subito”, een werk dat op internationale vioolconcoursen verplichte kost is. Een echte tranentrekker is de Poème van Ernest Chausson. Hij droeg het op aan de violist Ysaÿe, van wie Ksenia de Ballade gaat spelen. Opzwepend en briljant gecomponeerd is de Tzigane die Ravel componeerde voor de jonge en mooie Jally d’Arany. Deze Hongaarse schoonheid was weer familie van Josef Joachim. De belangrijkste violist van de 19e eeuw die veelal met Brahms samen optrad. Van Brahms de derde sonate in D mineur. Dit meesterwerk staat ook op de prachtige CD die Ksenia en Anna deze zomer maakten en die ze voor verkoop meenemen naar dit concert.

TERUG