Opening nieuwe seizoen met
Ksenia Beltiukova en Vital Stahievitch
New Masters on Tour begint in ’t Mosterdzaadje

vrijdag 10 september 2010 - 20.00 uur

Vital Stahievitch en Ksenia Beltiukova Met het eerste concert dit seizoen in handen van de violiste Ksenia Beltiukova en de pianist Vital Stahievitch dat op vrijdag 10 september om 20.15 uur wordt gegeven maakt ’t Mosterdzaadje weer een grandioze start. Het eerste concert in een seizoen vol muzikale verrassingen waar het publiek al gretig naar uitkijkt. Op het programma piano solo muziek van Napoleon Orda en Sergey Prokofief. Voor viool en piano Brahms en Strawinsky.

Als duo werden ze door International Holland Music Sessions in oktober geselecteerd voor “New Masters on Tour” en dat levert ze komende tijden een grote hoeveelheid concerten in binnen- en buitenland op. Zij traden dit jaar al op in alle grote zalen van Nederland omdat ze finalisten waren in het Vriendenkrans Concours en de tour van Het Debuut. Ksenia ontving de Bernard Haitink prijs en won ook nog even een belangrijke prijs in Italië. Ondertussen was Vital veelvuldig te zien en te horen in het toneelstuk “De pianist” met acteur Edwin de Vries.

Vital onderscheidde zich al jong als zeer talentvol pianist in Wit-Rusland en werd onderscheiden met prijzen en beurzen. In 2004 kwam hij in Nederland bij Naum Grubert te studeren en werd hij tevens student muziekwetenschappen. Hij maakte een studieproject van Prokofiev en zette alle zes de sonates op cd. Van hem zijn vele cd’s gemaakt evenals van Vital en Ksenia samen. In de Filharmonie leverde hun concert een zeer lovende recensie op waarin het adembenemende spel van Ksenia en het fantastische spel van Vital wordt geprezen. Om de recensie te lezen, klik hier. Ksenia bespeelt een Joseph Gagliano viool uit 1759, haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (Nederland). Het concert begint met drie Polonaises van Napoléon Orda (1807-1833), een goede vriend van Chopin. De polonaise was een populaire genre in die tijd onder Poolse en Wit-Russische componisten. Het was de 19e eeuw en de Poolse Republiek, een democratische federatie, werd bezet door de Russen. Verschillende leefden er samen: Polen, Litouwers, Wit-Russen en Oekraïners. De Polonaise, of te wel Poolse dans was een symbool van culturele weerstand tegen de Russische tirannie. Orda was een beroemd schilder, pianist en componist. De polonaise in gis klein is een memoriam aan Chopin.

Van Johannes Brahms de sonate voor piano en viool nr. 1. Opvallend dus dat er staat Sonate voor piano en viool. Dat heeft Brahms zo bewust gedaan omdat de pianopartij in dit werk helemaal gelijkwaardig is aan die van de viool.

Na de pauze de Tweede Pianosonate van Prokofiev. Één van de meest lyrische stukken van deze Russische componist. Het is verbonden aan een dramatisch verhaal over de zelfmoord van een goede vriend. Het is een van de meest diepe en complexe stukken van Prokofiev. Tot slot een hommage aan Tsjaikovsky die Strawinsky componeerde. Het is een ballet (Le Baiser de la Fe) dat later gearrangeerd werd voor viool en piano. Het verhaal is gebaseerd op een sprookje van Hans Christiaan Andersen. En ze leefden nog lang en gelukkig....

Ditzelfde concert zal op 26 september in het Concertgebouw van Amsterdam mee te maken zijn.
Ksenia en Vital maakten deze zomer een CD met werken van Tsjaikovsky, Prokofiev, Pijper en Strauss. Deze nemen ze mee voor verkoop op het openingsconcert.

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG