Klezmer Ensemble Nigunim

zondag 12 september 2010 - 15.00 uur

Klezmer Ensemble Nigunim Op zondag 12 september om 15.00 uur klinkt de ingetogen, opgetogen, aanstekelijke en melancholische muziek gespeeld door het Klezmer Ensemble Nigunim in ’t Mosterdzaadje. De vier zeer gedreven en professionele musici zijn: Marulka Gijsen-viool, David Schwarzkopf-klarinet, Hans Booij-accordeon en Peter Tollenaar-contrabas. Zij hebben zich verenigd in het spelen en bewerken van de traditionele joodse muziek uit Oost-Europa. In recensies wordt over een top-klezmer-ensemble gesproken.

“Nigunim” is het meervoud van ‘Nigun’, een term uit het Chassidisme en betekent letterlijk ‘lied zonder woorden’. De Rabbi en zijn chassidim zongen deze woordenloze melodieën en dansten erbij zo lang als nodig was om de hemel te bereiken.....of zelfs langer. Er zijn veel Jiddische vertellingen die laten zien hoe muziek, zang en dans verweven zijn met het joodse leven van alledag. Deze vertellingen tonen hoe muziek het alledaagse leven van een volk kleurt, zoals een taal dat ook doet. Alleen muziek bezit meer kracht dan woorden om de ziel te raken, te behagen en te bewegen. De Nigun is een uitzonderlijk voorbeeld van de deze muzikale kracht.

Klezmermuziek heeft een rijke traditie: het ontstond gewoon op straat, in werkplaatsen, thuis en op feesten. Het gaat over het leven van alledag, over geluk en verdriet, realiteit en dromen.

Het Klezmer Ensemble Nigunim maakte twee cd’s die veel lof oogstten.Op hun website www.nigunim.nl zijn muziekfragmenten te beluisteren. Maar je kunt ook zó het avontuur binnenstappen en genieten van de afwisselingen tussen authentieke melodieën en zelfgeschreven composities. Muziek om bij weg te dromen, of op te dansen....

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG