Cumulus
“Dichtbij samen zijn”
Een eigenwijze visie op Pergolesi’s Stabat Mater.

vrijdag 17 september 2010 - 20.00 uur

Ensemble “Cumulus” Stabat mater dolerosa (daar stond een diepbedroefde moeder) zijn de eerste woorden van het Latijnse gedicht over Maria, die haar aan het kruis gestorven zoon Jezus Christus betreurt. Dit gedicht is door veel componisten, waaronder Pergolesi, op muziek gezet.

Ien van Duijnhoven schreef een eigentijdse Nederlandse hertaling van deze tekst. Door deze helemaal te herschrijven is er een nieuw gedicht ontstaan met een verse inhoudelijke lading. Verlies en verdriet, nu zonder religieuze context, zijn verbonden met het hier en nu. Deze eigenwijze visie wordt nog versterkt door de nogal vrijmoedige instrumentale aanpak van Pergolesi’s muziek. Het resultaat is een bekend stuk in een spraakmakende nieuwe jas!

Cumulus, vier muzikanten die zingen en spelen: Ien van Duijnhoven en Marie Anne Pak-zang, Ati Lust-saxofoon en Maddie Bartels-piano. Cumulus trad in het Mosterdzaadje al enkele malen op met eigenwijze, Nederlandstalige kleinkunst. Het woord ‘Cumulus’ betekent stapelwolk. Een wolk vol spanning, sensatie, kracht, opwinding en lucht. Bij deze elementen voelt het ensemble zich thuis. Ons actuele programma “Dichtbij samen zijn” stapelt hier mooi op door.
Zie ook: www.cumulusvocaal.nl

TERUG