Piano Trio Op. 50 van Tsjaikovsky
“Ter nagedachtenis van een groot kunstenaar”

vrijdag 19 maart 2010 - 20.15 uur

Alexander Baev, Sanja Danis en Anton Istomin Vrijdag 19 maart om 20.15 uur wordt in ’t Mosterdzaadje het Pianotrio in A mineur opus 50 van Tsjaikovsky uitgevoerd. In handen van de pianiste Sanja Danis, de violist Alexander Baev en de cellist Anton Istomin zal dit grootse meesterwerk goed tot zijn recht komen.

Het is het enige Pianotrio dat Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky ooit schreef voor deze combinatie van instrumenten. Hij droeg het op aan de in 1881 overleden grote Russische pianist Nikolaj Rubinstein. Maar als hij nog geleefd had was hij ter plekke dood neergevallen want de pianopartij is dermate moeilijk en er worden zoveel technische eisen aan gesteld dat hij het zou hebben geweigerd te spelen. Dat was al eerder gebeurd met zijn eerste Pianoconcert.

Qua vorm is het een merkwaardig stuk. Het begint met een lang Pezzo eligiaco, waarin Tsjaikovsky achttien minuten zijn diepste zelf blootgeeft. Hartverscheurende muziek. Dan volgt een thema met variaties die in de finale uitmonden tot de ontroerende melodie uit deel 1, maar dan nóg hartverscheurender, nóg dieper. Nicolai Rubinstein, de broer van Anton, zorgde dat Tsjaikovsky een baan kreeg aan het toen pas geopende Conservatorium van Moskou. Hij woonde bij Nicolai in huis en hij werd geïntroduceerd in de intellectuele kringen van Moskou. Op aandringen van Nicolai Rubinstein schreef Tsjaikovsky zijn 1e pianoconcert. Over het resultaat was Nicolai niet tevreden en wilde dat Tsjaikovsky het zou herschrijven. Dat weigerde de componist en Nicolai speelde het niet. Dat deed Hans von Bülow wél en die zette dit concert in heel Europa en in Amerika op het programma. Niettemin schreef Tsjaikovsky het “Pianotrio in a mineur” ter nagedachtenis aan een groot kunstenaar: Nicolai Rubinstein.

In een brief aan zijn bewonderaarster en weldoenster Nadesja von Meck, die hem al langer aanmoedigde om kamermuziek te componeren, schrijft Tsjaikovsky vanuit Rome in 1882: “Mijn liefste, je weet niet wat je hoort. Je zult verbaasd zijn. Ik heb besloten een poging te wagen om een trio te componeren. Toen ik hoorde dat Nicolai Rubeinstein was overleden, voelde ik me zo intens verdrietig dat ik troost zocht in het componeren van....een pianotrio. Plots was er de inspiratie en de wil om alle technische problemen te overwinnen. En de wetenschap dat ik jou met dit stuk misschien een plezier doe...”

Behalve Nadesja von Meck heeft Tsjaikovsky ook alle muziekliefhebbers een groot genoegen gedaan en mogen we ons gelukkig prijzen met zulke geweldige musici die alles op alles zetten om er een prachtige uitvoering van te maken.

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG