Beroemde Aria’s en Duetten uit bekende opera’s

zondag 21 maart 2010 - 15.00 uur

Martha, Jelena en Yvonne Op zondagmiddag 21 maart zal een bijzonder programma klinken in ’t Mosterdzaadje. De sopraan Martha Bosch en mezzosopraan Yvonne Kok zullen een aantal operascènes vertolken uit opera’s van Mozart, Gluck, Gounod en Delibes. De Servische pianiste Jelena Popovic zal hen begeleiden.

“Geen vrouw blijft je trouw.” Door middel van een weddenschap worden twee zusjes op de proef gesteld of ze wel trouw zijn aan hun vriendjes. In Cosí fan tutte worden de harten van Fiordiligi en Dorabella op hol gebracht door 2 vreemde nieuwelingen. Zij willen eerst niet, maar geven zich dan toch maar over aan hun charmes. In Le Nozze di Figaro stuiten we op een ruzie tussen Susanna en Marcellina. Ze wisselen zeer beleefde sarcastische beschuldigingen uit waarbij Susanna triomfeert als zij haar rivaal feliciteert met haar hoge leeftijd. Later zingt Susanna een serenade, wetende dat haar verloofde Figaro dit kan horen, voor de Graaf om Figaro jaloers te maken.

Het verhaal over Orfeo en Euridice kennen we allemaal. Orfeo, beroemd om zijn goddelijke lierspel, trouwt met de mooie bosnimf Euridice. Zij wordt echter gebeten door een giftige slang waardoor ze sterft. Orfeo daalt af naar de onderwereld waar hij Hades smeekt om Euridice terug te krijgen. Dat mag op voorwaarde dat hij niet naar haar kijkt tot ze uit de dodenwereld zijn. Maar die beproeving is te moeilijk voor hem.

De “Klänge aus Mähren” behoren tot de beroemdste werken van Dvořák. Hij componeerde ze in de jaren 1875-1877 op teksten van volkspoŽzie uit Mähren uit de verzameling van František Sušil. Het betreft hier Duetten, op. 32. Voor Dvořák was de Tsjechische natuur- en volksmuziek een voortdurende bron van inspiratie. Hij schrijft deze duetten aan het begin van zijn carrière. In 1884 koopt Dvořák een stuk land gelegen bij het dorp Vysoká en laat daar een huis bouwen. Veel van zijn muziek is op die plek ontstaan, geïnspireerd door de natuur.

Tot slot klinken er nog 2 Franse aria’s uit de opera “Romeo et Juliette” van Charles Gounod. En het beroemde Bloemenduet van Léo Delibes mag zeker niet in dit mooie duettenprogramma ontbreken.

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG