Romantisch pianorecital door Chi-Han Chai

zondag 26 september 2010 - 15.00 uur

Chi-Han Chai De pianist Chi-Han Chai is op zondag 26 september om 15.00 uur te gast in ’t Mosterdzaadje en zal daar een romantisch pianorecital verzorgen met werken van Liszt en Schubert.

De in Taiwan geboren en getogen Chi-Han Chai kwam na zijn pianostudie in Taipei in 1997 naar Europa. In Stuttgart kreeg hij les aan de Hogeschool voor Muziek en behaalde er met de hoogste punten zijn diploma voor muziekleraar. In Salzburg deed hij zijn Meester-studie en specialiseerde zich in kamermuziek en instrumentele pedagogiek. Hij is een veelgevraagd solist en treedt op in Azië en Europa. Sinds 2003 werkt hij in Nederland als docent en balletpianist, begeleidt hij musici en een operagezelschap. Op YouTube is hij aan het werk te zien.

Chi-Han Chai koos voor de Romantiek. Schubert die nog met één been in het klassieke stijl stond, bracht de romantiek tot ontwikkeling. Liszt vervolmaakt deze ontwikkeling en kan als hoogtepunt in de romantiek worden beschouwd. Het Hammerklavier is dan ook verruild voor een vleugel zoals we die nu kennen. Chi-Han Chai bereidt zich tevens voor op het Liszt-jaar volgend jaar. De zes Consolations die hij gaat uitvoeren zijn krachtige stukken waarin hij zijn zieleroerselen uit. Deze zijn vooral bij de oudere Liszt nogal religieus van karakter. Hij vindt muziek bij uitstek het meest geschikt om mysteries, meditaties, en dromen te uiten.

Na deze lyrische inleiding vervolgd Chi-Han Chai het concert met de grote Sonate in Bes majeur van Schubert, geschreven twee maanden voor zijn tragische dood. Deze sonate, hij schreef hem in een enkele maand, is zacht en lyrisch. Ze verleidt de luisteraar mee te gaan in Schuberts stemming. Thema’s uit liederen weerklinken en de nodige melancholie. Chi-Han Chai houdt van de muziek van Schubert. Dat Schubert zelf, tot aan zijn dood, grote twijfel had over zijn composities, ziet Chi-Han Chai niet als nadelig. “Hij blijft zoeken en dat levert ook veel moois op”.

TERUG