Vrouwen en Muziek door het ensemble Kokako

zondag 28 maart 2010 - 15.00 uur

Het ensemble ‘Kokako’ Op zondag 28 maart om 15.00 uur zal het ensemble Kokako een programma verzorgen met louter vrouwelijke componisten. De musici zijn: Miriam de Zwart - fluit, Josje Lodder - piano en Jorg Verhoeven-(bas)klarinet. Werken van: Hanna Kulenty, Vanessa Lann, Violet Archer, Soifia Goebaidulina en Maria Grenfell.

Het ensemble Kokako is vernoemd naar een Nieuw-Zeelandse vogel die, verscholen in de struiken, allerlei spannende en fascinerende klanken voortbrengt. Dit ensemble wil de luisteraar een op een vergelijkbare manier met boeiende klanken betoveren. Hun repertoire bestaat uit 20e en 21e eeuwse muziek voor fluit, (bas)klarinet en piano. Muziek die niet veel gespeeld wordt maar beslist de moeite waard is om vaker te laten horen. Het programma, dat ze mondeling toelichten, is voor het publiek een onvergetelijke ervaring. De leden van het ensemble, allen beroepsmusici, hebben ook ervaring in optreden binnen kindermuziektheater producties. De basklarinettist maakte ook twee solo cd’s.

Violet Archer (1913-2000) was een van de belangrijkste Canadese componisten. Door de Tweede Wereldoorlog kwamen Europese componisten naar Amerika. Violet kon daardoor lessen krijgen van Bartók en Hindemith. Zelf eenmaal docente aan het conservatorium gaf ze deze lessen weer door aan de volgende generatie. Net als Bartók heeft zij interesse in volksmuziek en verwerkt zij de Canadese volksmuziek in haar stukken. Ook in de sonate komen volksachtige melodieën voor. Het is aansprekende opgewekte muziek, waaraan niet te horen is dat ze in 1944 ontstond (behalve aan de einde van delen).

‘Sleeping Gypsy’ van Henri Rousseau Sofia Goebaidulina (geb. 1931) was als kind al geboeid door klank; als haar oudere zus piano studeerde zat ze het liefst onder de vleugel op de grond, maar ze vond het ook leuk om in de vleugel op de snaren te improviseren terwijl haar zus speelde. De fascinatie voor klank en daardoor het gebruik van extreme en ongewone mogelijkheden van de instrumenten zijn ook terug te vinden in “Punkte, Linien und Zick Zack” (1973). De titel is min of meer een beschrijving van het stuk, dat de luisteraar een fascinerend klankspel biedt. Het stuk van Vanessa Lann (geb. 1968) heeft als inspiratiebron een schilderij (The sleeping Gypsy) van Henri Rousseau.

Ook de Poems van Maria Grensfell (geb. Nieuw Zeeland, 1969) hebben een buiten-muzikale aanleiding. Ze zijn geïnspireerd door de Hsiang-Yang Songs van Li Po, een Chinese dichter uit de T’ang Dynasty (ca. 618-906). De rondreizende minstreel Li Po hield wel van een glaasje. Het verhaal wil dat hij dronken uit de boot viel en daarbij probeerde de maan te omarmen. De maan is dan ook een belangrijk thema in zijn gedichten. Vooral in het middendeel geeft de donkere kleur van de altfluit de sfeer van de maan poëtisch weer.

Hanna Kulenty (geb. Polen, 1961) studeerde compositie aan de Chopin Muziekacademie in Warschau. Zij won in 1985 de tweede prijs tijdens de European Young Composers Competition. Daarna studeerde zij compositie bij Louis Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 1989 werkt zij als componist, veelal in opdracht, en geeft als gastdocent lezingen in binnen- en buitenland. Haar opera “The Mother of Black-Winged Dreams” werd een groot succes in Duitsland. In 2003 won zij de eerste prijs bij het UNESCO Rostrum of Composers. Het stuk dat uitgevoerd wordt door het Kokako ensemble heet “Rainbow 3”. Haar muziek is vaak tranceachtig, essentieel hierbij is de manier waarop ze de luisteraar de tijd wil laten beleven.

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG