Het beste uit de Oekraïense en Russische muziek
door Musica Nostalgia

zondag 29 januari 2012 - 15.00 uur

Musica Nostalgia Op zondag 29 januari om 15.00 uur treedt Musica Nostalgia op in ’t Mosterdzaadje. Op het programma staat nostalgische muziek uit vorige eeuwen. Muziek van Tchaikovsky, Rimsky-Korsakov, traditionele Russische en Oekraïense Romances en het wonderschone Ave Maria van Caccini.

Sopraan Dina Belinski, alt Iryna Ryabova, domriste Natalyia Mizinova en pianiste Yuliya Ponomaryova vormen samen het ensemble Musica Nostalgia. In wisselende samenstelling laat het ensemble horen hoe volks- en klassieke muziek in de Russische traditie dicht bij elkaar liggen. Liefhebbers van deze muziek kunnen volop genieten van de beroemde romancen en liederen. Uit de muziek klinkt het heimwee van de componist naar vervlogen tijden. Zeer interessant is het instrument domra waarvan wordt geschreven dat het de ziel van het Russische volk weet te raken. Net als de balalaika ziet men in Rusland en Oekraïne de domra als een volwaardig kunstinstrument.

Musica Nostalgia zet u het beste voor van wat de Russische en Oekraïense muziek te bieden heeft. De combinatie van domra, zang en piano staat garant voor een zeer aantrekkelijke en veelzijdige concert. Musica Nostalgia put uit een groot en veelzijdig repertoire van muziek uit Rusland, Oekraïne en vele andere streken op deze aarde. De vier musici zijn allen van Russisch/Oekraïense afkomst en hebben elkaar in Nederland ontmoet. De zangeressen en de domriste zijn ook betrokken bij het ensemble Otrada uit Rotterdam. De liefde voor de muziek uit hun moederland heeft deze professionele musici bij elkaar gebracht. Musica Nostalgia verzorgt concerten door heel Nederland en is ook al regelmatig te gast in Duitsland. Onlangs waren zij ook te horen in het Hermitage museum te Amsterdam. Het publiek was ontroerd na het horen van de mooie muziek van het ensemble. Laat u meenemen in het verleden met Musica Nostalgia.

Iryna Ryabova rondde haar studie zang en muziekcultuur af aan de universiteit van Kiev. Zij vestigde zich in 2003 in Nederland en werd zangeres bij het Russisch-Oekraïns zang- en dansensemble “Kalinka”. Zij maakt sindsdien deel uit van diverse folkloristische ensembles. Ook is zij verbonden aan de Russische Orthodoxe Kerk te Rotterdam.

Dina Belinski is Russin van origine en groeide op in Estland waar zij studeerde aan de Muziek- en Kunstschool in de hoofdstad Tallinn. Dina wordt regelmatig betrokken bij zowel klassieke als folkloristische zangprojecten. Tevens is zij verbonden aan de Russische Orthodoxe Kerk te Rotterdam.

Natalyia Mizinova is afkomstig uit Kramatorsk (Oekraïne) en bespeelt de 4-snarige domra. Natalyia is afgestudeerd aan het conservatorium in Charkov als pedagoge van Russische volksinstrumenten en als orkestdirigent. Na haar studie heeft zij jarenlang in Rusland gewerkt als dirigent en pedagoog. In 2006 is zij naar Nederland verhuisd en participeert in diverse folkloristische ensembles.

Domra
De domra is een snaarinstrument uit Rusland dat wel wordt gebruikt in balalaika-orkesten. Het instrument is van origine 3-snarig en heeft een bolle uit losse spanten gemaakte klankkast. Naast de 3-snarige domra (met een kwartenstemming) bestaat er ook een 4-snarige versie, die in kwinten staat gestemd, net als de viool en de mandoline. Op die manier is het hele viool- en mandolinerepertoire voor de domra direct beschikbaar. De domra-famile bestaat verder uit een alt, een bas en zelfs een contrabas. Dat laatste instrument is bijna 1 meter 70 lang, met een halve bol van zo’n 80 cm als klankkast!
(bron domra: wikipedia)

Yuliya is afgestudeerd pianiste aan het muziekcollege van Dzerzinsk (Oekraïne) en studeerde daarna aan het pedagogisch instituut van Melitopol. Voordat zij in 2007 naar Nederland kwam was Yuliya als muziekdocent verbonden aan diverse scholen in Donetsk. Op dit moment begeleidt zij diverse koren en solisten in Nederland. Yuliya heeft een eigen pianoles praktijk in Heemskerk.

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG