Pianist Aaron Wajnberg met daverend programma

zondag 25 januari 2015 - 15.00 uur

Aaron Wajnberg De meesterpianist Aaron Wajnberg uit Antwerpen zal op zondag 25 januari om 15.00 uur in ’t Mosterdzaadje een recital verzorgen met werken van Haydn, Brahms, Skrjabin, Prokofiev en Liszt.

Een hele eer om deze in België bekende pianist te mogen ontvangen. Aaron Wajnberg (Antwerpen) studeerde in Antwerpen en Gent. Hij viel al op jonge leeftijd in de prijzen van alle Belgische pianowedstrijden. In 2011 krijgt hij de uitnodiging in Carnigie Hall in New York concert te geven. Er volgen uitnodigingen in Valencia, Duitsland en Israël. Van hem zijn al veel cd opnames gemaakt zowel met orkest, in kamermuziek, solo en met zijn vrouw de zangeres Charlotte Cromheeke. Als duo zijn ze geselecteerd om deel te nemen aan het internationale Udo Reinenmann Liedmasterclasses te Brussel. Aaron is als liedbegeleider verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen.

Hij opent met een zelden uitgevoerde Haydn sonate die begint met een adagio en verder een heel lyrische en expressieve opbouw kent. Brahms is een van zijn lievelingscomponisten. Van de Intermezzi die hij speelt kent elke noot een emotionele geladenheid. “De muziek ademt haast een mystieke atmosfeer”, aldus Aaron.

Over de vroege etude van Skrjabin zegt hij:
“Ik houd heel erg van deze periode van Skrjabin: hij was nog zeer geïnspireerd door de grote romantische componisten als Chopin en Liszt. Toch kan je ook zijn interesse in de doorgevoerde chromatiek van Wagner reeds in deze muziek voelen. Mijn Russische roots worden hier geprikkeld.”

Over de Prokofiev sonate:
“Neo-klassieke sonate waarbij sarcasme, humor en discrete smart centraal staan. Dit werk geeft de mogelijk aan de pianist om te schilderen met een enorm groot kleurenpalet”.

Over Liszt: Vision:
“Dit werk komt uit de reeks van Transcendental Etudes en wordt gekenmerkt door een grote virtuositeit waar de pianist in staat wordt gesteld om alle registers van de piano te laten klinken. Een hymne-achtige melodie wordt steeds omspeelt door groteske arpeggi en octaven.”

Allemaal mee te beleven in ’t Mosterdzaadje!

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG