Jendéla met A Taste of Tango

zondag 13 november 2016 - 15.00 uur

Duo Jendéla Speelse, melancholiek gezongen tango’s met piano zullen in ’t Mosterdzaadje klinken op zondag 13 november om 15.00 uur als het duo Jendéla optreedt. ‘A taste of Tango’ wordt uitgevoerd door Mieke Manschot-zang en Harimada Kusuma-piano.

Luisteren naar Jendéla is als tangodansen: intiem, uitdagend en hartverwarmend. Met Jendéla, dat Indonesisch is voor ‘venster’, bieden zangeres Mieke Manschot en pianist Harimada Kusuma een fraai panorama van gezongen Argentijnse tango’s. Dit nostalgische repertoire uit de jaren 1900-1980 is weinig in de Nederlandse zalen te horen. Jendéla brengt composities van Piazzolla, Gardel en Troílo tot leven in speelse en fantasierijke bewerkingen. De musici blijven dicht bij hun publiek door de luisteraar te betrekken in de beleving van de teksten, die gaan over universele gevoelens als hartstocht, tederheid, jaloezie en over de vergankelijkheid van het leven.

Van de befaamde zanger Carlos Gardel, die jong stierf in een vliegtuigongeluk, zingt Jendéla maar liefst drie nummers. Por una Cabeza, bekend uit films als Scent of a Woman, verhaalt over een gokker op wie paardenraces eenzelfde verslavende werking hebben als vrouwen. Het nummer Pero yo sé van Azucena Maizani, een vrouw die vaak in gaucho-kleding optrad, beschrijft een zwerftocht door Buenos Aires. De teksten van José Maria Contursi, Horacio Ferrer en Pablo Neruda zijn doordrenkt van pijn om verloren liefdes.

Manschot en Kusuma ontmoetten elkaar tijdens hun studie aan het Conservatorium in Amsterdam. Zij deelden hun passie voor de tango en richtten Jendéla op. Onlangs bezochten ze Argentinië, waar ze de dieptes en hoogtes van de gezongen tango verkenden in salons en bij bijzondere zangers thuis. Zij gaven er enkele optredens, onder andere op de Nederlandse ambassade. Tijdens deze Argentijnse reis bewerkten de musici Denkend aan Holland van de dichter Marsman tot een tangocompositie.

TERUG