Pianorecital Patrick Hopper

zondag 27 november 2016 - 15.00 uur

Patrick Hopper Op zondag 27 november 2016 speelt de pianist Patrick Hopper een recital in ’t Mosterdzaadje. Op het programma staan werken van Haydn, Schubert en Chopin.

Haydn’s Andante en variaties in f klein werden in 1793 gecomponeerd na zijn eerste bezoek aan Londen. Naar verluidt hoorde Haydn op zijn terugkeer dat Mozart was overleden en schreef deze muziek ter nagedachtenis van zijn collega. Het zijn zogenaamde ‘dubbele variaties’ omdat er twee thema’s in gebruikt worden, die beiden om en om worden gevarieërd. Er wordt afgesloten met een briljante Finale die op een geïmproviseerde cadens lijkt: de originele manuscript, nu in de New York Public Library laat zien dat de Finale later toegevoegd is.

De Drei Klavierstücke D. 946 van Schubert zijn aan het eind van zijn leven gecomponeerd. De manuscript werd gevonden in zijn bureau en werd posthuum uitgegeven door Brahms. De eerste is heel onrustig doch heel sereen in het middelste gedeelte. De tweede straalt Schubert’s bekende rust uit; de laatste heeft een wat militair karakter.

De Nocturne in Des Op. 27 nr. 2 van Chopin dateert uit een tijd waarin Chopin zich langzaam maar zeker terug begon te trekken van publieke uitvoeringen en zich meer ging toeleggen aan het componeren. Toen de twee nocturnes uit dit opusnummer werden uitgegeven prees Schumann de nieuwe composities in zijn tijdschrift en beschreef ze als een ‘nieuwe golf’ van pianomuziek.

De Barcarolle Op. 60 werd gecomponeerd in 1845-6 en is een van Chopins laatste composities. Misschien is de naam Barcarolle metaforisch, want wij worden op een reis geleid door een zee van contrasterende emoties met opwellingen van angst en van extase, en komen uiteindelijk tot een serene rust.

TERUG