Pianotrio 258

vrijdag 4 november 2016 - 20.00 uur

Trio 258 [foto: Gijs Besseling] Op vrijdag 4 november om 20.00 uur treedt het Pianotrio 258 op in ’t Mosterdzaadje. De musici zijn: Lestari Scholtes- piano, Eduardo Paredes - viool en Leonard Besseling - cello. Op het programma staat Mozart, Rachmaninoff en Turina.

Rachmaninoff schreef zijn Tweede pianotrio in zijn twintigste levensjaar, nadat zijn goede vriend en mentor Tchaikovski was overleden. Rachmaninoff liet zich duidelijk door het grootste pianotrio van Tchaikovsky inspireren; groots en melancholisch, volop droefenis en smart. Net zoals Tchaikovski schreef Rachmaninoff ‘To the memory of a great man’ boven de eerste maten van het trio.

De Spaanse componist Turina is misschien wel het meest bekend om zijn piano- en muziektheater werken. Dat hij ook vier pianotrio’s componeerde is bij vele muziekliefhebbers onbekend. Zijn Trio quasi una fantasia ‘Circulo’ is een mengelmoes van Spaanse volksmelodieën, Franse elegantie en Amerikaanse jazz.

Het concert begint met het Pianotrio in G van Wolfgang Amadeus Mozart. Hij schreef het trio tijdens het hoogtepunt van zijn carrière in Wenen, vlak na de première van Le Nozze di Figaro. In totaal schreef hij slechts zeven pianotrio’s, allen niet vaak te horen op het concertpodium. Het trio in G is speels en energiek, met een gedragen en dramatisch middendeel.

Boliviaans-Braziliaans violist Eduardo Paredes (1984) begon zijn muzikale studies in Cochabamba. Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar Nederland om zijn studie voort te zetten, dankzij een beurs van de Rotary Club. Hij studeerde bij Hans Scheepers en Ofer Falk aan de jong talent klas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2010 sloot hij zijn Masteropleiding summa cum laude af bij Misha Furman en Gordan Nikolic. Eduardo kreeg regelmatig coaching van Pinchas Zukerman, Robert Cohen en Pavel Vernikov. Zijn kamermuziekonderwijs kreeg hij van de leden van het Parkanyi Quartet en Dmitri Ferschtman. Ook heeft hij masterclasses gehad bij onder andere leden van het Alban Berg Kwartet, het Vermeer Kwartet en het Fine Arts Quartet. Als solist en kamermusicus trad Eduardo op in Het Concertgebouw in Amsterdam, Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen en diverse zalen in Nederland, Belgie, Frankrijk, Duitsland, Slovakije, Zweden, Spanje, Engeland en Zuid-Amerika. Eduardo speelde kamermuziek samen met Gordan Nikolic, Gary Hoffman, Per Nyström en speelt regelmatig met zijn vrouw, celliste Isabel Vaz en de leden van het Ysaÿe Trio.

Leonard Besseling (1987) begon op 8-jarige leeftijd met cello spelen. In 2011 studeerde hij succesvol af aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Godfried Hoogeveen (solocellist van het Koninklijk Concertgebouworkest). Na les te hebben gehad van Bengt Widlund werd hij op vijftienjarige leeftijd toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium van Den Haag waar hij studeerde bij de cellisten Fred Pot en Floris Mijnders. Als solist speelde Leonard met verschillende orkesten in binnen- en buitenland. Ook in kamermuziekverband is Leonard zeer actief, zo speelde hij met het Reizend Muziekgezelschap van violist Christiaan Bor, waar hij onder andere het kwartet van Arensky speelde samen met Godfried Hoogeveen. Hij volgde vele cursussen in binnen- en buitenland waaronder het Summit Music Festival in New York, het Sitka Summer Music Festival in Alaska, de internationale masterclasses in Apeldoorn en het Peter de Grote Festival in Groningen. Buiten zijn actieve bestaan als uitvoerend musicus houdt Leonard zich veelvuldig bezig met het organiseren van uiteenlopende muzikale projecten en is hij artistiek leider van Stichting Muziek Buiten de Concertzaal. Leonard bespeelt een cello gebouwd door zijn vader, Matthieu Besseling, vioolbouwer te Amsterdam.

Lestari Scholtes (1984) begon op zevenjarige leeftijd met pianoles. Zij studeerde bij Ton Demmers aan het Brabants Conservatorium (jong talentklas) en sloot zowel haar bachelor- als masterexamen af bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast studeerde zij met haar pianoduopartner Gwylim Janssens bij het Silver-Garburg Pianoduo aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Lestari won vanaf jonge leeftijd al diverse prijzen op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Steinway Piano Concours. Met haar pianoduo won Lestari onder andere het Vriendenkrans Concours, het Internationale Kamermuziek Concours Almere en het Concours Musical de France. Lestari gaf masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd en is regelmatig jurylid bij (inter)nationale concoursen. Ze gaf talloze concerten in Nederland en trad daarnaast op in vele Europese landen en Israël, Georgië, de Verenigde Staten (Carnegie Hall), de Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Mongolië, Chili, Bolivia en Peru. Ook trad zij op met onder andere het Brabants Orkest, Holland Symfonie Orkest Domestica Rotterdam en het Israël Symphony Orchestra. Sinds 2014 heeft zij haar eigen kamermuziekserie ‘Vrienden van de Kamermuziek’ in de Amstelkerk te Amsterdam. Lestari is samen met Gwylim Janssens oprichter en artistiek-zakelijk leider van het Pianoduo Festival Amsterdam. Onlangs waren zij te gast in het programma van Paul Witteman.

TERUG