Dromen en Dansen door het Kokako Trio

vrijdag 5 februari 2016 - 20.00 uur

Trio Kokako Een afwisseling van dansen en dromen dat is het programma dat Anja van Dooren (basklarinet), Josje Lodder (piano) en Alwin de Vries (fluit) hebben samengesteld voor het concert dat ze op vrijdag 5 februari om 20.00 uur in ’t Mosterdzaadje gaan spelen. Het Kokako Trio speelt werken van Ravel, Stravinsky, Lilily Larsen, Tsoupaki en van de klarinettiste zelf, Anja van Dooren. Haar stuk heet dan ook Dromen en Dansen en beleeft zijn première.

De dansen van Libby Larsen bestaan uit 4 delen en zijn gebaseerd op een bepaalde danspas uit het cowboy dansen. Vrolijke, kleurrijke muziek, met een spetterende ratelslang, variant op de tarantella als slot. Het derde deel, Varsouvianna (a simple dream waltz), verenigt beide thema’s uit dit programma.

Calliope Tsoupaki verwerkt Griekse dansritmes in een mooi dromerig trio. Naast deze misschien wat onbekendere componisten ook bekender werk zoals Pavane de la Belle au bois dormant en andere sprookjes van Maurice Ravel in een eigen bewerking. Ook de dans van de ballerina van Stravinsky uit Pétroucka is door het trio bewerkt.

Anja van Dooren studeerde klarinet aan de conservatoria van Utrecht en Den Haag alwaar zij de diploma’s Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus behaalde bij respectievelijk Bas de Jong en Harmen de Boer. Zij volgde masterclasses bij Karl Leister, Hans Deinzer en Anthony Pay in Duitsland en Italië. Naast het remplaceren bij diverse beroepsorkesten, maakt zij veel kamermuziek. Zij speelde onder andere in het Trio Ponte (klarinet,cello,piano) en het Duo Modern (fluit en klarinet), samen met Alwin de Vries. Met dit duo maakte zij in 2003 een CD. Naar aanleiding hiervan traden zij op in het Concertgebouw te Amsterdam. Als soliste trad zij diverse keren met orkest op in het klarinetconcert van W.A.Mozart en met haar eigen compositie, het concertino voor (bas)klarinet en orkest. Naast het concertino schreef ze een altvioolconcert, een adagio voor orkest en enkele kamermuziekwerken. Als klarinetdocente is zij verbonden aan de muziekschool B plus C te Leiden.

Alwin de Vries studeerde Muziekwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Utrecht en fluit aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Emile Biessen en Paul Verhey. In mei 1995 behaalde hij zijn diploma Uitvoerend Musicus. Tijdens zijn studie volgde hij meestercursussen van onder andere Peter-Lucas Graf, Robert Dick, Trevor Wye en Aurèle Nicolet. Hij maakte deel uit van verschillende orkesten, waaronder het Nederlands Studenten Orkest en het Nationaal Jeugdorkest. Naast zijn werkzaamheden op het gebied van de kamermuziek remplaceerde hij regelmatig in verschillende orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest. Als fluitdocent was hij lange tijd actief in Houten en Culemborg. Momenteel is hij teamleider van de muziekafdeling van het centrum voor de kunsten De Plantage in Tiel en omstreken.

Josje Lodder, piano, studeerde aan het conservatorium van Maastricht bij Jean Franssen en Tonie Ehlen. In 1991 behaalde zij haar diploma uitvoerend musicus. Zij volgde in Maastricht de cursus hedendaagse kamermuziek en nam deel aan een masterclass bij György Kurtág. Ze werkte mee aan een kindermuziektheaterproductie, is pianiste in het trio Verse Sneeuw en begeleidt verschillende instrumentalisten en zangers.

TERUG