Van puur Barok tot romantische meesterwerken
in Fluitfestijn II

zondag 6 november 2016 - 15.00 uur

Dasha, Vital en Julie [foto: Julia Kurdiukova] Twee top fluitistes Julie Moulin en Dasha Beltiukova bengen samen met de pianist Vital Stahievitch een ode aan de dwarsfluit. In hun programma Fluitfestijn II op zondag 6 november om 15.00 uur worden solo, duo en trio composities uitgevoerd van W.F.Bach, Scarlatti (pianosolo), Prokofiev, Böhm en Beltiukov (Credo).

Wilhelm Friedemann Bach: Duetto in F. Een prachtig sprankelend duet uit Baroktijd voor twee fluiten. Wilhelm Friedemann Bach was de oudste zoon van Johann Sebastian Bach en Maria Barbara Bach. Hij was werkzaam in Dresden en Berlijn. Hij gold als de grootste organist van zijn tijd en was vermaard vanwege zijn orgel improvisaties.

Uit 555 pianosonates van D. Scarlatti worden 6 van de mooiste en meest bekende sonates gespeeld. Zeer geraffineerde, korte stukken die onderling sterk van karakter en kleur verschillen.

Sergei Prokofiev: Sonate in D Op. 94 voor fluit en piano. Hij componeerde het werk tussen 1942 en 1943.  Hij koos er heel bewust voor om muziek te schrijven voor de fluit omdat hij vond dat dit instrument ten onrechte verwaarloosd werd. De eerste uitvoering vond plaats op 7 december 1943 in Moskou door Nikolai Kharkovsky (fluit) en Sviatoslav Richter (piano). Het stuk werd meteen enthousiast ontvangen en is een van de meest populaire kamermuziekwerken voor fluit.

Componist en fluitist Theobald Böhm. In zijn poging om de nieuw uitgevonden Böhm systeem fluit te bevorderen, componeerde hij een aantal virtuoze en romantische salonstukken.

Franz en Karl Doppler: Hij schreef geweldige zingende en virtuoze Fantasie op thema’s uit opera Rigoletto van G. Verdi.

Sergey Beltiukov (1956): Credo uit 1996 in opdracht van de regering van Wit-Rusland gecomponeerd ter nagedachtenis aan de ramp in Tsjernobyl.

De Franse fluitiste Julie Moulin studeerde aan het Conservatoire National Supérieure Musique et Danse de Lyon bij Philippe Bernold, Julien Beaudiment en Gilles Cottin en sleepte diverse prijzen in de wacht, waaronder de eerste prijs in het Concours Maurepas van 2007. In het Concours de flûte Jean-Pierre Rampal van 2008 bereikte ze de halve finale. Moulin speelde o.a. in het orkest van de Opéra National de Lyon, het Orchestre d’Auvergne en het BBC National Orchestra of Wales. Na enige tijd aan de Orkestacademie te hebben deelgenomen trad ze in maart 2011 als tweede fluitist en altfluitist toe tot het Koninklijk Concertgebouworkest. Naast haar werkzaamheden bij het Concertgebouworkest  is Julie Moulin actief in de ensembles Alter Duft en Quintette K en vormt ze een duo met harpiste Agnès Clément.

De Wit-Russische fluitiste Dasha Beltiukova werd geboren in Minsk in een muzikale familie. Zij studeerde aan het Muziek College te Minsk. In 1990 maakte ze haar debuut in het Concertgebouw van Minsk. Zij heeft deelgenomen aan internationale muziekwedstrijden en masterclasses (o.a. bij Aur&eagrave;le Nicolet, Trevor Wye en Jacques Zoon). Als soliste heeft Dasha vele malen gespeeld met kamer- en symfonieorkesten in Wit-Rusland. Dankzij haar groeiende populariteit in Belarus zijn er verschillende tv- en radio-opnames van haar concerten gemaakt. Dasha heeft een serie van concerten en masterclasses in China (Zhengzhou University) gegeven. In 2004 heeft ze haar Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam (bij Harrie Starreveld) afgerond. Tegenwoordig treedt Dasha zowel solistisch, als met haar ensembles op in Europa en er buiten. www.magicflute.nl

Vital Stahievitch is een begaafd pianist. Vital begon zijn muzikale carrière in Minsk waar hij studeerde aan het Muziek College en Nationale Muziekacademie bij Zoya Kacharskaya. In 1996 won hij de 2de prijs op de Internationale Stasys Vainiunas Pianowedstrijd in Vilnius (Litouwen). In 2000 heeft Vital in samenwerking met het Italiaanse label Agora een CD opgenomen met muziek van Franz Schubert. In 2008 kwam een CD uit in samenwerking met het Nederlandse label EDS Music met muziek van Sergej Prokofiev. Vital is de prijswinnaar van het Emmanuel Durlet Internationale Pianoconcours in Antwerpen (België) en van het Europese Unie Pianoconcours Arcangelo Speranza in Taranto (Italië). Hij is laureaat van het Internationale Chopin Pianoconcours (Tsjechië) en YPF Pianoconcours (Nederland). In 2007 heeft Vital zijn Master opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbö afgerond. In 2009 studeerde Vital af aan de Universiteit van Amsterdam (Master Artistic Research programma) bij Naum Grubert. Hij trad als solist op in veel landen in Europa, in Mexico en in de Verenigde Staten. Tijdens de bekende NRC reizen is hij een graag geziene musicus. www.stahievitch.com

TERUG