Muzikale reis door Europa met
de pianiste Afke Wijma en
de cellist Ephraïm van IJzerlooij

zondag 7 februari 2016 - 15.00 uur

Ephraïm van IJzerlooij Op zondag 7 februari om 15.00 uur zijn in ’t Mosterdzaadje te gast de pianiste Afke Wijma en de cellist Ephraïm van IJzerlooij. Op hun romantisch programma muziek van Schumann (Stücke im Volkston, en delen uit Dichterliebe opus 48). Scandinavische romantiek van Grieg (An die Frühling) en Hongaarse sferen in de cellosonate van Ligety. Uit Frankrijk de meest charmante korte stukken van Gabriel Fauré, Maurice Ravel en Claude Debussy. De reis vervolgt naar het Rusland van Rachmaninov en eindigt in Engeland met de Tarantella van Squire.

Robert Schumann was een literaire muziekpersoonlijkheid. Zijn liederencyclus Dichterliebe is gebaseerd op beroemde gedichten van de Duitse schrijver Heinrich Heine. Schumann’s muziek spreekt heel erg tot de verbeelding. Er is niet veel fantasie voor nodig er de natuur, de golven van een rivier, een heuvel met bloemen in de maand mei er bij voor te kunnen stellen. Romantisch ook is het prachtige Ständchen (Serenade) in d mineur uit Schubert’s Schwanengesang.

Daarna zorgt de Scandinavische muziek An die Frühling van Edvard Grieg voor een echte voorjaarsstemming en brengt de Cellosonate van G. Ligety uit 1948 Hongaarse sfeer.
In deze muziek ontstaat een romantische dialoog. Het 1e deel begint met een aantal pizzicato glissandi gevolgd door een typisch Hongaarse melodie, afzonderlijk gespeeld op de c-snaar en dan op de a-snaar en de g-snaar. Het tweede deel Capriccio ontstond vijf jaar later in 1953 en is zeer virtuoos geschreven in sonatevorm. Hier is de invloed van Béla Bartók en modernere stijl duidelijk waarneembaar. In het midden van het deel komt de dialoog nog een keer terug als herinnering.

Wat zuidelijker in Frankrijk vinden we de componisten in het programma, met een aantal van hun meest charmante liederen en beroemde korte composities.  Dan komen we in Rusland bij Serge Rachmaninov. De musici houden van deze muziek vanwege het troostrijke, religieuze karakter. ‘Het is ook zulke lieflijke muziek die de luisteraar laat genieten zonder confronterend te zijn’. Het concert eindigt met de beroemde Tarantella van de Engelse componist Squire.

Afke Wijma Afke Wijma presenteert kinderconcerten in de Classic Express, de rijdende concertzaal van Stichting Prinses Christina Concours. Ook is zij als componist en presentator werkzaam bij stichting BeMyGuest die de komende jaren met de kindervoorstelling “Het mysterie van het verdwenen geluid” door het land tourt. Afke was een van de creatieve breinen achter de band MIRAKEL die naast klassieke composities eigen werk speelt op bijzondere locaties. Ze begon haar pianostudie aan het Prins Claus conservatorium in Groningen. Na het behalen van haar Bachelor diploma vertrok zij naar Parijs om piano en orkestratie te studeren. Weer terug in Nederland zet zij zich in om jong en oud in contact te brengen met de schoonheid van klassieke muziek.

Ephraïm van IJzerlooij begon op 7 jarige leeftijd met muzieklessen (lier en blokfluit). Op 9 jarige leeftijd begon hij met cellolessen en kwam terecht in de Jongtalentklas bij Maarten Mosterd aan het conservatorium van Amsterdam. Sinds 2002 studeerde Ephraïm cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Monique Bartels en Dmitri Ferschtman. Zijn Master behaalde hij bij Dmitri Ferschtman met specialisaties in orkestspel, kamermuziek en solospel. Zijn eindexamen Master of Music werd met een 9 gewaardeerd met een onderscheiding voor de poëzie in zijn spel.  Ephraïm volgde masterclasses bij onder anderen Quirine Viersen, Harro Ruijsenaars, Michel Strauss, Valter Despalj, Vladimir Perlin, Bernard Greenhouse, Menahem Pressler, Natalia Gutman, Yo Yo Ma, Osiris Trio, Storioni Trio en Brodsky Kwartet, Vermeer kwartet, Jerusalem kwartet. Tijdens de NJO zomeracademie 2006 voerde hij de cellosectie aan in vier programma’s. In die samenstelling speelde hij onder meer op het Schleswig Holstein Musikfestival en het Edinburgh International Festival. In 2006 werkte Ephraïm samen met Sofia Gubaidulina aan de uitvoering van haar Am Rande des Abgrunds, onder meer tijdens de Cellobiënnale in Amsterdam. Het zijn dierbare herinneringen geworden. Sofia Gubaidulina speelde bij die gelegenheid een van beide aquafoons. Ephraïm liep stage bij het Residentie orkest.  Van februari tot 15 mei 2008 volgde Ephraïm de Ligeti Academy van het Asko-Schönberg ensemble. Ephraïm is een toegewijd kamermusicus. Hij speelt in het Mesdag pianotrio met violiste Heleen Kuiper en pianist Henk Mak van Dijk. Daarnaast speelt Ephraïm sinds 2012 in het Orion Trio met Zangeres Cileke Angenent en pianist Wolter Willems. En vormt hij het vaste duo Picasso met de Spaanse pianiste Celia García García sinds 2011. Sinds 2015 maakt Ephraïm deel uit van het Triple Berry Trio met Theo Hartman en Armin Segger. Zij spelen een gevariëerd modern repertoire voor Trompet, Cello en Piano.

Tevens geeft hij concerten met het IJzerlooij-Van Dam duo met eigen composities, gezamenlijke werken ontstaan door inspiratie van een gedicht of een schilderij en composities van Imke Jelle van Dam. Daarnaast speelt hij in het trio Jardin des Images met Evelien van der Kamp viool en Stefaan Brakkee piano (www.jardindesimages.nl) Hij speelt ook concerten met de pianist Maurice van Schoonhoven en Afke Wijma. Ephraïm heeft zich ook als cellodocent ontwikkelt en heeft zich in 2014 aangesloten bij het door Wouter Mijnders ontwikkelde muziekdocentennetwerk: vivaldimusiclessons.nl Ephraïm speelt op een cello gebouwd door Daniel Roye, 2004 te Amsterdam. Hij heeft dit instrument in 2013 aangeschaft met steun van het SEM fonds.

»» Klik hier voor foto’s van dit optreden ««

TERUG