Hoogbegaafde zusjes uit Letland
met prachtig programma in ’t Mosterdzaadje

zondag 21 januari 2018 - 15.00 uur

Santa en Stella Zake - SanTella Duo Twee hoogbegaafde zusjes uit Letland vormen samen het SanTella Duo. Santa Zake is pianiste en Stella Zake is violiste. Beiden zijn ook componistes. Zij brengen een prachtig programma naar Santpoort waar ze voor het eerst op zondag 21 januari om 15.00 uur te gast zijn. Ze voeren uit werken van J.S. Bach (viool solo) César Franck, Paul Schoenfeld, Francis Poulenc en Rimsky Korsakov.

Stella opent met het Adagio uit de sonate voor viool-solo van Bach. Een sterke opening gevolgd door het tweede deel uit de Sonate van César Franck. Een prachtig meeslepend werk dat een slot kent waar iedereen toch begint te klappen ook al volgen er dan nog twee delen.

Francis Poulenc schreef Les Soirées de Nazelles in de jaren dertig van de vorige eeuw. De muziek roept herinneringen op aan gezellige avonden met vlotte vriendschappen vol charme en dichterlijke stemmingen. Maar ook voel je de melancholie er in.

Paul Schoenfeld (1947) weet als klassiek componist goede combinatie te maken met andere stijlen zoals Folk. In Four Souvenirs for violin and piano is dit goed te horen. Heerlijke muziek die niet vaak wordt gehoord. Tot slot wordt de Fantasie op thema’s uit de opera “De Gouden Haan” van Rimsky-Korsakov (1909) uitgevoerd. Het is een verhaal over een luie en incompetente koning ergens in Centraal-Azië, gebaseerd op een gedicht van Aleksandr Poesjkin. Romantisch Russischer kan muziek haast niet klinken.

De geschiedenis van Santa en Stella Zake, het SanTella Duo voert terug naar de tijd dat ze vier jaar oud waren en huisconcerten verzorgden. Nu, na hun professionele carrière spelen ze nog steeds samen en treden op in Letland, Rusland, Noorwegen, Duitsland en Nederland. Momenteel zetten beide zussen hun studie in Nederland voort. Beiden hebben al de hoogste onderscheidingen behaald maar doen nog een Master diploma respectievelijk in Amsterdam en Maastricht. Santa Zake is zowel pianist als componist en werkt in opdracht van het Letse nationale symfonieorkest en ensembles. Santa nam deel aan een masterclass in de VS en werd ook onderscheiden in meerdere internationale competities. Al met twee hoogste diploma’s in compositie en piano rondt ze haar Master in Conservatorium van Maastricht af met lerares Katia Veekmans.

Stella Zake trad als soliste vele jaren op met nationale Letse en internationale orkesten in Europa. Zij werd bekroond in internationale competities. Stella maakte 2 jaar deel uit van het European Union Youth Orchestra, optredend op de beste locaties in Europa en de Verenigde Staten en dit jaar werd ze gevraagd om lid te worden van Sinfonietta Amsterdam. Ze heeft masterklassen gevolgd met docenten zoals Liviu Prunaru, Barnabas Kelemans en Philipe Graffin. Ze studeert momenteel aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Ilya Grubert.

TERUG