Ksenia Beltiukova tweede op het Prinses Christina Concours!


Ksenia met H.K.H. Prinses Christina De in Santpoort wonende 18 jarige violiste Ksenia Beltiukova won zondag in het Lucent Theater in Den Haag de tweede prijs op het landelijke Prinses Christina Concours. De eerste prijs ging naar Jiri van der Kaay op zijn euphonium, een kleine tuba. Aan dit concours doen 12- tot 19-jarigen mee met alle soorten instrumenten. Ksenia Beltiukova was na het behalen van de eerste prijs in Zaandam de nog enig overgebleven violiste. In het totaal deden dit jaar ruim 300 jonge talenten mee.
Bij het Prinses Christina Concours is elke finalist prijswinnaar en krijgen ze ook dezelfde prijs toegekend, waaronder een optreden in de Carnegie Hall in New York. H.K.H. Prinses Christina, die aan Ksenia met Theo Olof dit concours al vanaf 1989 haar naam en inzet verleent, reikte de prijzen zelf uit. Ook zal zij de prijswinnaars in New York een interessant programma aan excursies aanbieden. Ksenia mag een maestro naar keuze uitzoeken waarvan ze les wil krijgen, de masterclass en concerten in Dartington Summer School of Music in Engeland volgen. De Tros gaat een opname maken tijdens een optreden van Ksenia in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag.
In de jury zaten onder andere Theo Olof en Emmy Verhey die zeer onder de indruk waren van het spel van Ksenia Beltiukova, die begeleid werd door de pianiste Ksenia Kouzmenko. De verslaggever vroeg zich af of dit meisje gedreven werd door Russische weemoed gedrenkt in wodka of dat het gewoon een oude ziel betrof.
Ksenia met Emmy Verhey Één ding is zeker. Op de viool waarmee zij vorig jaar haar studie aan het Rotterdams Conservatorium begon, had ze ondanks haar grote talent minder kans gemaakt. Het is dankzij de inzet van haar peetvader, de vioolbouwer Sergei Feedosjeenko uit Hilversum, dat ze nu beschikt over een Italiaanse 17e eeuwse viool waar deze meesterlijke violiste alles uit weet te halen.
In Santpoort wordt nog lang nagepraat, ook door de telefoon. In rap Russisch worden familie en vrienden uit Wit-Rusland op de hoogte gesteld. Ook het programma op radio 4, waar het hele Prinses Christina Concours werd uitgezonden, is teruggeluisterd en Ksenia is tevreden over haar spel en gelukkig met haar prijs.


TERUG NAAR ARCHIEF