vrijdag 5 mei 2023 – 20.00 uur

James Lisney  
Bach, Schubert, Haydn, Liszt, Schumann

Opening jubileum maand Mosterdzaadje met de pianist James Lisney

Op vrijdagavond 5 mei om 20.00 uur en op zondagmiddag 7 mei om 15.00 uur is ‘t Mosterdzaadje in handen van de Londense pianist James Lisney. Naar zijn komst wordt reikhalzend uitgekeken. Vele keren gaf hij het startschot voor het nieuwe seizoen. Nu opent hij de maand van het jubileum en dat doet hij met groot genoegen. Deze meesterpianist, die al dertig keer eerder zijn optreden maakte in ‘t Mosterdzaadje, heeft zijn ziel en zaligheid verpand aan dit kleinschalige podium dat zonder steun van overheid, gedragen door vrijwilligers en donateurs, het hoofd boven water kan houden. Hij zou het liefst zelf een dergelijk initiatief in Engeland opstarten. Maar voorlopig is James Lisney vooral bezig met het wereldwijd geven van concerten en masterklassen.

Zijn Schubert en Beethoven interpretaties, ook op cd vastgelegd, worden in de pers bijzonder goed geprezen. Hij is ook de eerste pianist die uitgenodigd werd om in Mumbai een hele cyclus Schubert te spelen. Na zijn debuut in 1986 in de Wigmore Hall in Londen nam zijn carrière een grote vlucht. Hij soleert op de grote podia waaronder het Concertgebouw in Amsterdam. Dat het publiek in ‘t Mosterdzaadje zo dichtbij zat, was voor hem wél even wennen. Maar nu speelt hij als een ras entertainer in op de actualiteit van de dag en geeft toelichting op zijn programmakeuze.

Vrijdagavond speelt hij Johannes Sebastian Bach/ Alfred Cortot Arioso. Franz Schubert Allegretto in c, D 915, Joseph Haydn Sonata in E flat, Hoboken XVI/49 en na de pauze Franz Liszt Années de pèlerinage: Suisse, S. 160

Op 7 mei om 15.00 uur heeft James Lisney een stuk van Sergey Beltiukov op het programma staan. Het is ‘The Legend’ die de componist, de vader van Dasha Beltiukova, opdroeg aan ’t Mosterdzaadje ter gelegenheid van het 35 jarig bestaan. Met Chopins Barcarolle op. 60, Polonaise op. 61 en Nocturne op. 62/2 laat hij alle harten smelten. Maar nog meer romantiek in Mädchens Wunsch (Chopin/Liszt), Widmung (Schumann/Lisz) en tot slot van Liszt ‘Années de pèlerinage’ en Sonetto del Petrarca.

Reacties zijn afgesloten.