zaterdag 12 november 2022 – 15.00 uur

Duo Khojayan – Poortinga  
Meri Khojayan – viool
Robert Poortinga – piano
Prokofiev, Tsjaikovsky, Elgar

Duo Khojayan en Poortinga: een van de bekwaamste van hun generatie

Op zaterdag 12 november om 15.00 uur hebben we het grote genoegen een hemelbestormend jong viool-pianoduo te ontvangen in ‘t Mosterdzaadje. Duo Khojayan/Poortinga maakt nationaal en internationaal naam. De violiste Meri Khojayan en de pianist Robert Poortinga hebben op het programma voor dit middagconcert werken van Prokofiev, Tsjaikovsky en Elgar.

Behalve dat ze met hun uitvoeringen in de prijzen vielen, ze worden een van de bekwaamste
viool-piano duo’s van hun generatie genoemd, maakten ze ook een biografische documentaire over Pablo Sarasate, waarin ze beiden speelden,
filmden en regisseerden. De film trok de aandacht van de internationale pers. Op het “Film Flicks Festival” in Londen (VK) kreeg het de onderscheiding van ‘de beste biografische film”
In 2022 tekende het duo een exclusief platencontract bij Aliud Records. De debuut-cd met alle viool/pianowerken van Sergei Prokofiev (zowel sonates als 5 melodieën) staat voor mei 2023 gepland.

Toelichting programma
De viool en piano sonates van Prokofiev zijn zeer bijzonder. Beide zijn geschreven tijdens het beleg van Sint Petersburg in de tweede wereldoorlog. Waar de eerste sonate heel donker is en een muzikale impressie geeft van de verschikkingen, is de tweede een heroïsch werk. Prokofiev had, als Ukraïner, veel problemen met het communistische regime. Zijn persoonlijkheid was ondanks alle problemen zo sterk dat hij hierboven kon staan. Hij componeerde wat hij wilde ondanks de censuur en dit resulteerde in vele prijzen vanuit de sovjet unie omdat ze niet om hem heen konden. De vijf melodieën van Sergei Prokofiev zijn kleine contrasterende werken die in 1920 als vocalises, voor de sopraan Nina Koshetz, in Amerika zijn geschreven. Prokofiev vluchtte in 1917 na de oktober revolutie richting het westen waar hij meer dan twintig jaar heeft geleefd. Hij heeft deze werken in 1925 volledig bewerkt voor viool en piano en in deze versie zijn ze het bekendst. Deze werken hebben ondanks dat ze relatief kort zijn alle klankkleuren waar hij zo bekend mee is geworden. Van donkere tot heldere kleuren, van sarcastisch, blij, droevig, alle karakters heeft hij in deze prachtige vijf melodieën verwerkt. De beroemde aria uit de opera Eugene Onegin van Tchaikovsky is een werk wat helaas niet veel wordt gespeeld. De belangrijke pedagoog Leopold Auer heeft dit werk briljant bewerkt voor viool en piano vol met prachtige melodieën, zoals alleen Tchaikovsky ze kon schrijven, en virtuoze variaties. Als hoogtepunt, en afsluiter, van het concert is de grote sonate van Edward Elgar. Deze compositie is helemaal geschreven naar het idee waarop deze autodidact over zijn composities dacht: hij schreef muziek die het publiek wilde horen. Deze ongelooflijke sonate waar het intieme tweede deel op grandioze wijze terug komt in het derde deel zal de harten stelen van het publiek.

Klik hier voor een impressie van hun concert in de Spiegelzaal:
https://www.facebook.com/robert.poortinga/videos/465931672040677

Uit de pers:

“Ze weten het publiek te raken, dankzij de charmante mix van talent, muzikale gevoeligheid, hoogstaande techniek en ongelooflijke entente. De perfecte uitvoering van hun brede en gevarieerde repertoire maakt elk van hun concerten tot een onvergetelijke gebeurtenis!”

Reacties zijn afgesloten.