zaterdag 3 december 2022 – 15.00 uur

Pianorecital  
Sergey Smirnov
Georgs Pelecis, Valentin Silvestrov, Arvo Part, John Adams

Sergey Smirnov

[foto: Paul Thomas]

Hij is niet zo maar een pianist, dat wordt wel duidelijk uit de recensies uit de internationale pers. Nee, Sergey Smirnov is een specialist op het gebied van de minimal music en daar legt hij hart en ziel in. Ook voor het tijdperk dat deze muzieksoort erg populair werd. Hoe Sergey Smirnov het speelt en brengt blijft een unieke belevenis. Op zaterdag 3 december om 15.00 uur heeft hij een programma gekozen met componisten uit Letland, Estland, Oekraïne, Amerika en een nog jonge Rus. Een gebaar van betrokkenheid. De componisten zijn: Georgs Pelēcis – New Year’s Music (1996), John Adams – China Gates  (1977),Pavel Karmanov – Past Perfect (2014), Philip Glass – Mad Rush (1979), Valentin Silvestrov – Nostalghia (2001) en Arvo Pärt – Für Alina (1976)

Van de meeste componisten is al wel het een en ander bekend maar nieuw is de Letse componist Georgs Pelecis. Hij komt uit Riga, de hoofdstad van Letland (1947). Na het afronden van de muziekschool van de geboortestad studeerde hij af aan de klas compositie aan het conservatorium van Moskou bij de beroemde Armeense componist Aram Kchachaturjan. Later studeerde hij aan hetzelfde conservatorium af als musicoloog met de masterproef gewijd aan de Nederlandse componist van de 15e eeuw Johannes Ockeghem en vervolgens – de doctoraatsverhandeling over het contrapunt van Palestrina.

Sinds 1970 tot heden is Georgs Pelecis professor contrapunt en fuga aan de Letse Muziekacademie. Hij componeerde een groot aantal stukken voor piano, koor en orkest die over de hele wereld worden uitgevoerd .ns vele concerten en festivals over de hele wereld. Nieuwe eenvoud en positieve stemmingen zijn typerend voor zijn creatie.

Pianist Sergey Smirnov is geboren in Minsk, Wit-Rusland, in 1980. Hij voltooide zijn studie aan het Music College of the Belarusian Academy of Music in 1998 en studeerde vervolgens aan de Music Academy in Minsk bij Yuri Gildiuk.

In 2003 kwam Sergey naar Nederland om verder te studeren bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2006 behaalde hij zijn Master of Music titel als solopianist.

Sergey nam deel aan masterclasses van vooraanstaande pianopedagogen als Viktor Merzhianov, Charles Rosen, Stefan Vladar, Igor Roma en Jacques Rouvier.

Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in duo-recitals en met verschillende kamermuziekensembles. Zijn brede repertoire reikt van de barok tot aan hedendaagse muziek.

Tussen 1990 en 2018 heeft Sergey concerten gegeven in Wit-Rusland, Rusland, Ukraïne, Litouwen, Moldavië, Polen, Slowakije, België, Nederland, Duitsland, Portugal, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, China en India, en trad hij op als solist met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Grieg, Rachmaninov, Shostakovich en Gershwin met diverse kamer- en symfonieorkesten.

Sergey was te horen op vele nationale en internationale muziekfestivals, waaronder het Grachtenfestival en de Uitmarkt (Amsterdam), Festival Classique en het Steve Reich Festival (Den Haag), Peter de Grote Festival (Groningen), de Rotterdamse Operadagen, “Les Concerts du Cloître” in Nice en “Le Printemps de Lady Mond” in Belle-Isle-en-Terre (Frankrijk).

Sergey Smirnov is winnaar van vele prijzen in talloze internationale concoursen, waaronder bijvoorbeeld de International High School Music Competition in Takasaki (Japan) en de Porto International Piano Competition (Portugal).

Reacties zijn afgesloten.