TERUG NAAR ARCHIEF
Foto tentoonstelling “Vrouwen met doek”
Twaalf variaties op een vrouwenportret in ‘t Mosterdzaadje

Vrouwen met doek  heet de expositie van de Amsterdamse fotografe Carla Schoo. De titel verwijst naar het witte doek dat ze gebruikte bij het portretteren van twaalf vrouwen. Hoe verschillend die vrouwen ook zijn, door het witte doek lijken ze toch op elkaar. Een variatie op een Vrouw met doek van Carla Schoo thema, zo heet in de muziek wat Carla Schoo in haar studio met haar camera heeft gedaan. Elke variatie toont een andere vrouw binnen hetzelfde decor. Door de print op canvas en de klassieke poses hebben de foto’s ook veel weg van oude schilderijen. Ook daar verwijst de aan de beeldende kunst ontleende titel naar.

Anders dan de islamitische hoofddoek (nikaab) die vrouwengezichten wil verhullen, trekt het doek op deze foto’s juist de blik naar hun gezichten. Kijkend naar de portretten is het alsof de vrouwen weet hebben van de andere vrouwen die het witte doek om zich heen kregen gedrapeerd. Ze gaan onbedoeld een competitie met elkaar aan, niet een strijd om wie de mooiste is, maar om wie het sterkst zichzelf weet te blijven; een karakterstrijd die onbeslist blijft, want elke beeldvariatie heeft haar eigen kracht. Het is een expositie die noopt tot heen en weer lopen omdat elk nieuwe portret weer een ander licht werpt op de al bekeken portretten.

De expositie is van 30 maart tot en met 22 april voor en na afloop van de concerten in ’t mosterdzaadje te bezichtigen.

Carla Schoo werkt als portret- en reportagefotograaf voor diverse tijdschriften. Naast haar vrije werk maakt zij ook foto's van schrijvers en musici voor dagbladen, boekomslagen en CD-hoezen. Zij exposeerde eerder met ondermeer foto’s van kruisbeelden in Normandië, jongerenportretten en foto’s van het door de balkanoorlog getroffen Sarajevo. Bekijk Carla's website: www.carlaschoofotografie.nl

TERUG NAAR ARCHIEF