>> TERUG NAAR ARCHIEF <<

Tentoonstelling werken van Riek Wesseling in ’t Mosterdzaadje

‘Oud huis’ van Riek Wesseling In de maanden Maart en April is in ’t Mosterdzaadje werk uit de nalatenschap van Riek Wesseling te zien en te koop.

Riek Wesseling (1914-1995) studeerde aan de Amsterdamse Rijksacademie voor Beeldende Kunst. Haar leermeesters waren Prof. Jurres voor tekenen en de grote graficus Jessurun de Mesquita voor grafiek. Bij hem zette ook Escher zijn eerste grafische stappen. De bezetenheid van Escher om het onmogelijke zichtbaar te maken is ook Riek Wesseling niet vreemd. In het verlangen verschillende werelden dooreen te vlechten en driedimensionale tekeningen in een tweedimensionaal vlak te plaatsen, zoals in ‘Zelfportret in Glazen Bol’ zijn duidelijke verwantschappen te bespeuren.

‘Klank van de stilte’ van Riek Wesseling In de beginjaren dertig gaat zij naar Wenen en bezoekt ook daar de grafische school. Wenen was in die jaren hét cultuurcentrum van muziek, kunst en nieuwe disciplines. Het was ook de stad van Freud, Adler en Jung. Al deze invloeden hebben onmiskenbaar invloed gehad op de zo muzikale Riek Wesseling, die door haar turbulente jeugd weinig aan musiceren toekwam en zich daarom maar bekwaamde in haar andere grote liefde: het tekenen en vervaardigen van grafiek in oplaag. Dit laatste vooral omdat dan meerdere mensen bereikt konden worden. Riek werkte uitsluitend in zwart-wit. “Daar kan je alle andere kleuren mee suggereren” zei ze altijd.

Haar werk — dieren, katten vooral, bomen, dromerige stadsgezichten bij avond en beelden van verstilde innerlijke werelden — munt uit door een nauwgezet gevoel voor detail, precisie en lichtval. Licht, vooral lamplicht speelt een belangrijke rol in haar werk.

Naast het tekenen had noch de lithografie, noch het werken met de droge naald voor haar enig geheim.

‘Obsessie’ van Riek Wesseling Haar werk is in Nederland opgenomen in het prentenkabinet van het Stedelijk Museum Amsterdam; het prentenkabinet van het Rijksmuseum; het Gemeentearchief Amsterdam — zij maakte veel tekeningen voor de topografische atlas — het Tylers museum in Haarlem; de Philips collectie in Eindhoven en in het Henriëtte Polak museum in Zutphen.
Hier was vorig jaar een grote overzichtstentoonstelling van haar werk te zien. Daarnaast is zij vertegenwoordigd in het National Museum Washington en in vele particuliere collecties.

De tentoonstelling is voor en na afloop van de concerten te bezichtigen. Ook is daar een boek over haar leven te verkrijgen. Zie ook: www.riekwesseling.com

>> TERUG NAAR ARCHIEF <<