>> TERUG NAAR ARCHIEF <<

Prominente kunstschilders uit de Oekraïne in ’t Mosterdzaadje

‘Akhmatova’ ‘By the Mirror’ In de maand januari is er in ’t Mosterdzaadje een tentoonstelling van twee beroemde kunstenaars uit de Oekraïne. Het zijn vader Mikhail Andreichuk (84 jaar) en zoon Taras Andreichuk (50 Jaar), die voor deze expositie speciaal werk hebben gemaakt.


Mikhail is een van de meest prominente kunstenaars van zijn land. Hij heeft de titel Geëerd Kunstenaar van de Oekraïne. Al vanaf 1962 werden zijn werken tot nationaal erfgoed erkend. Zelfs nu nog geeft hij les aan de faculteit Kunst en Design aan de Khmelnitsky Unversiteit. Zijn monumentale schilderijen sieren de interieurs van bibliotheken en ander openbare gebouwen. Zijn kunstwerken bevinden zich in musea, galerieën in de Oekraïne, maar ook in de V.S., Israël Schilderij van Andreichuk ‘Angel’ en Nederland. In zijn hele creatieve carrière is hij zich altijd blijven ontwikkelen. Nieuwe stijlen en grafische technieken en oneindig experimenteren met materialen. Zijn werk is dan ook bijzonder veelzijdig. Onveranderd daarin diepe lyriek en liefde tot de vrouw.



Schilderij van Andreichuk Taras Andreichuk ontwikkelt in zijn vroege jeugd al een passie voor kunst. Niet alleen zijn vader is een groot voorbeeld, ook zijn moeder werkt als keramisch kunstenaar. Hij studeert in Odessa Schone Kunsten en zijn werk wordt ook buiten de Oekraïne tentoongesteld. Na een vervolgstudie grafische kunsten is hij Master of Arts en krijgt ook hij een docentschap aangeboden aan de Khmelnitsky Universiteit. Zijn specialisaties zijn schilderkunst, grafiek en monumentalisme.


‘Helena’ Toen de grenzen wat meer open gingen kon Taras zijn blikveld verbreden, hij maakte reizen. In alles wat hij zag besefte hij dat voor hem het meest interessant de mens en zijn innerlijke wereld is. En als je zijn werk aandachtig bestudeerd zie je de liefde voor de mens, en poëtische liefde voor de vrouw. Kenmerkend voor hem is het werken met beeldsymboliek en metaforen. ‘Willows’


De kunst dient de mens hoop te geven, hem te verheffen en te zuiveren”.


‘Spokusa’ Taras bezocht al meerdere keren Nederland en altijd weer was hij onder de indruk van wat hij in ons land had gezien en ervaren. Speciaal voor in ’t Mosterdzaadje hebben vader Mikhail en zoon Taras een tentoonstelling voorbereid met als hoofdthema “Zielsverheffing” en “Horizonten”. En eventuele portret opdrachten neemt hij graag aan.


‘Zimka’ In het huis waar Mikhail en Taras te gast zijn woont kunstenares Larisa Bilous eveneens uit de Oekraïne. Zij zal op zaterdagmiddag 14 januari 2012 een cursus Matrjosjka schilderen in ’t Mosterdzaadje geven (van die houten in elkaar passende poppetjes).
Hiervoor kunt u zich aanmelden op tel.nr. 075-6354192.
Zie ook: www.artgamayun.nl

>> TERUG NAAR ARCHIEF <<